Folytatódik-e a mélyrepülés

Drasztikus visszaesést hozott 2022 minden tekintetben az ingatlanpiacon, és a rövid távú előrejelzések sem kecsegtetnek túl sok jóval. A koronavírus-járvány után tapasztalt gyors felívelésre nem lehet számítani, a szegmens talpra állása tehát nem egyik hónapról a másikra történik
Drasztikus visszaesést hozott 2022 minden tekintetben az ingatlanpiacon, és a rövid távú előrejelzések sem kecsegtetnek túl sok jóval. A koronavírus-járvány után tapasztalt gyors felívelésre nem lehet számítani, a szegmens talpra állása tehát nem egyik hónapról a másikra történik majd, de 2023 nyár végétől újra növekedésnek indulhatnak a tranzakciószámok Gadanecz Zoltán szerint. A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli, az infláció is ronthat a helyzeten, emiatt jelentős árcsökkenésre nem számít.

Kétéves árhajszának vetett véget az ingatlanpiacon az év elején kirobbant ukrajnai háború, aminek negatív hatásait azóta sem sikerült magunk mögött hagyni. A kereslet rég nem látott szintre süllyedt, az adásvételek száma 30-50 százalékos visszaesést mutatott havi szinten. A reményekkel ellentétben a mélyrepülés egészen december végéig kitartott, az újévbe lépve pedig jogosan merül fel a kérdés: mi vár ránk 2023-ban?

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint erre nehéz egzakt választ adni, a körülmények ugyanis gyakran napi szinten változnak. Az viszont már most látszik, hogy az idei visszaesés folytatódik majd a következő esztendőben is.

„A tranzakciószámok minden valószínűség szerint tovább csökkennek majd, a kereslet hirtelen nem fog visszarendeződni. A befektetők eltűntek, máshova helyezték a pénzüket és amíg a gazdaság nem áll helyre, nem lehet biztosan tervezni, nem is várható a visszatérésük. A kényszervásárlók pedig önmagukban kevesek ahhoz, hogy magasabb szinten stabilizálják a piacot” – mutatott rá a szakember.

 


Nézd meg a témában készült 2022.01.04-i Hír TV interjút a Mozaik című műsorban
 

Az infláció miatt kizárt az áresés

Gadanecz Zoltán arról is szót ejtett, amíg a mélyrepülés folytatódik, a túlkínálat árcsökkenést idézhet majd elő az elkövetkező hónapokban, de csak bizonyos szektorokban. Példaként említette az olyan lakásokat, amelyeknek energiafelhasználása nem előnyös és jelentős korszerűsítésre lenne szükség ahhoz, hogy gazdaságosan fenntartható legyen.

Kijelentette: egy dolog akadályozza, hogy ez az említett árcsökkenés nagy mértékű és általános legyen, ez pedig az infláció.

„Rekordokat döntöget az infláció és év elején egyes becslések szerint akár a 25 százalékot is elérheti. Egyértelmű, hogy egy újépítésű lakás így nem tud olcsóbb lenni, hiszen a munkaerő is drágult, az alapanyagokért is többet kell fizetni, a beruházók pedig úgy áraznak, hogy ne bukjanak az építkezéseken” – mondta.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, mivel az újépítésű lakások ára lefelé nem mozoghat a fent említett tényezők alapján, a használt lakásoké sem fog látványosan esni, a két kategória között különbség ugyanis egy bizonyos szint fölé nem nő.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa végezetül elmondta, ha az olcsóbb szegmensekben nagyobb számban jelennek meg a vevők, akkor a jövő nyár végétől kezdődhet el a kilábalás a válságból a piacon, hiszen ez a trend élénkítő hatással bírhat. 


Amennyiben szeretné a cikket publikálni, kérjük vegye fel a kapcsolatott a sajto@gdn-ingatlan.hu címen kollégáinkkal.

A cikkben szereplő megállapítások saját véleményünket és álláspontunkat tükrözik, melyek a publikálást megelőző idők tapasztalataira épülnek, és az adott időszakra vonatkoznak.
2022-12-19