Szűkül a CSOK-ra jogosultak köre

Azonnal kell lépnie, aki igénybe akarja még venni a támogatást.
A kormány döntésének értelmében jövőre nem mindenkinek lesz igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy 2024. január elsejétől megszűnik a jelenlegi formájában ismert családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), és csak az ötezer fő alatti településeken igényelhető falusi csok marad – igaz, az jóval magasabb támogatási összeggel vehető majd igénybe.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arra számít, hogy akik eddig csak gondolkoztak a CSOK támogatás és az ahhoz tartozó hitel felvételén, most tömegesen jelenhetnek meg vásárlóként az ingatlanpiacon.

„Sokan lesznek azok, akik ebben a családtámogatási rendszerben még részt szeretnének venni és az ügyleteiket még azelőtt le akarják majd bonyolítani, hogy bezáródnának az ajtók előttük. Ezáltal egy újabb vásárlói réteg jelenik majd meg a piacon, akiknek muszáj lesz nyélbe ütni az adás-vételt még az év vége előtt” – fogalmazott.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a CSOK mellé újépítésű ingatlan vásárlása esetén illetékkedvezmény is járt, és az 5 százalékos áfát is megkapták támogatásként az igénylők, de valószínűleg ez sem marad változatlan jövőre.

Éppen ezért ő azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy mielőbb keressenek fel hiteltanácsadót és beszéljék át, hogy tudják összerakni a dokumentumokat mielőbb ahhoz, hogy még igényelhessék a támogatást.

A szakember arról is szót ejtett, egyelőre nem tudni, mi lesz a CSOK után. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány egy új otthonteremtési támogatást vezet majd be 2024-től, de ennek részleteiről semmit nem tudni. A miniszter csupán annyit mondott, hogy több irányba is el lehet indulni.

Ez a bizonytalanság Gadanecz Zoltán szerint szintén sok embert arra sarkallhat, hogy ne várja ki, míg bejelentik az új konstrukciót, hanem inkább a mostaniból próbáljon profitálni. Mint mondta, a jelenlegi támogatási formát biztosan nem helyettesíti majd a jövő évtől életbe lépő rendszer, mert akkor értelemszerűen nem törölték volna el.

 


Hitel CSOK Ingatlan vásárlás Ingatlan bérbeadás Új építésű Ingatlanpiac Építkezés
Amennyiben szeretné a cikket publikálni, kérjük vegye fel a kapcsolatott a sajto@gdn-ingatlan.hu címen kollégáinkkal.

A cikkben szereplő megállapítások saját véleményünket és álláspontunkat tükrözik, melyek a publikálást megelőző idők tapasztalataira épülnek, és az adott időszakra vonatkoznak.
2023-06-23